
Światowy Dzień Jabłka to jedno z najważniejszych nietypowych świąt obchodzonych w naszym kraju, tym bardziej, że Polska jest jednym z największych producentów tego owocu w Europie.
Nie wszyscy wiedzą, że duża część corocznych polskich zbiorów, bo aż około 40 procent, pochodzi z zagłębia grójecko-wareckiego, nazywanego „największym sadem Europy”.
Początki jego powstawania datuje się od panowania Królowej Bony, która słynęła z zamiłowania do ogrodnictwa, w tym również sadownictwa. Przez kolejne stulecia, za dekretem Zygmunta II Augusta, jabłka z okolic Grójca pojawiały się również na królewskich stołach.
Nasza szkoła także dołączyła do obchodów tego wyjątkowego dnia. Uczniowie chętni chrupali czerwone jabłuszka, czytali ciekawostki na temat jabłek oraz uczestniczyli w prelekcji na temat wpływu warzyw i owoców w codziennej diecie dziecka prowadzonej przez dietetyka, Pana Dariusza Paprzyckiego.






















A. Mikuła-Teklak
N. Skrzypczyńska